Emaljerade grytor till soppkök!

Nu har vi fått in en som ska hjälpa till som sponsor till våra soppkök i stan. De ska skänka en del äldre emaljerade grytor och andra föremål. Detta fick mig att fundera på vad emaljerade grytor är eller hur de blir det.

Eftersom standardemalj med stål är magnetiskt attraktivt, kan den även användas för magnettavlor. De senaste tio åren inkluderas emalj/non-stick hybrid beläggningar. Den viktigaste ingrediensen i emalj är en mycket spröd form av glas. I slutet av 1800-talet hade kostnaden för emaljering sjunkit så, att emaljerade föremål kunde saluföras som bruksvaror. Genom sin täta och lättrengjorda yta blev emaljerad plåt populärt material för badkar och husgeråd. Klicka på länken om du vill titta på moderna emaljerade grytor, spisabutiken.

Färg i emalj erhålls genom tillsats av olika mineraler, ofta metalloxider som till exempel kobolt, och järn. Det senare skapar fina nyanser som sträcker sig från ren violett genom vin-röd och varm grå. Emalj kan vara transparent, opak eller opalescent (genomskinliga), vilket är en sort som får en mjölkaktig opacitet med längre bränning. Olika emaljfärger kan inte blandas för att göra en ny färg, på samma sätt som färg. Detta ger små fläckar av båda färgerna, även om ögat kan luras genom slipning av färger tillsammans med en extremt fin, mjölliknande pulver.

 

Kommentera